Buxusmot bestrijden

Categorie: Problemen

De buxusmot is een witte doorzichtige vlinder met donkere rand. Ze leven ongeveer een week en zetten in deze periode de eitjes af op de onderkant van bladeren. Ze zijn vooral dol op de buxus, waar ze hun naam aan hebben te danken. De rupsen van de buxusmot worden in totaal zo’n 4 centimeter groot. Ze zijn zeer herkenbaar aan hun felgroene kleur met zwarte stippen en een zwarte kop. De buxusmot komt van oorsprong niet in Nederland voor en wordt daarom exoot genoemd.

Rupsen van de buxusmot

De rupsen van de buxusmot kunnen met gemak 4 cm groot worden. Jonge rupsen zijn vuilgeel van kleur maar worden later felgroen. Oude rupsen hebben een zwarte kop en neksschild en verschillende zwarte lengtestrepen en stippen.

De buxusmot overwintert als rups in een cocon in de buxusplant. In april of mei worden de rupsen weer actief en vreten ze aan de buxus tot ze verpoppen. Tussen april en juli vliegt de eerste generatie buxusmotten.  In deze periode leggen de vrouwtjes hun ca. 50 eitjes aan de onderzijde van het blad. De rupsen verschijnen niet veel later en beginnen met vreten aan de buxus.  Na een paar weken verpoppen de rupsen zodat er tussen augustus en oktober een nieuwe generatie motten vliegt. Ook deze motten leggen weer eitjes en tegen het eind van de zomer kruipen er nieuwe rupsen uit deze eitjes. Wanneer de temperaturen in oktober dalen spinnen de rupsen een cocon waarin ze overwinteren. In een warm voorjaar kunnen de rupsen al vroeger verschijnen en in een warm najaar blijven ze langere tijd actief.

Hoe herken je de schade aan planten van een buxusmot?

Jonge rupsen vreten aan de onderkant van het blad bladmoes weg waardoor er gangen zichtbaar worden op het blad. In aangetaste planten zijn bruine bladeren zichtbaar.  Rupsen spinnen ook verschillende blaadjes aan elkaar om vanuit de veiligheid van dit spinsel ongestoord te kunnen eten. Ook de poep van de rupsen is duidelijk zichtbaar op het blad. Oudere rupsen vreten het blad tussen de vaten volledig weg. Een buxus kan zo volledig kaal worden gevreten. Door herhaaldelijke kaalvraat verzwakt de buxus en kan uiteindelijk afsterven. Rupsen kunnen het hele jaar in de buxus worden aangetroffen maar met name de rupsen van de tweede generatie veroorzaken veel schade.

Waar komen de buxusmotten vandaan?

De buxusmot (Cydalima perspectalis) kwam een paar jaren geleden vanuit Oost-Azië in Europa terecht, vermoedelijk via geïmporteerde buxusplanten. Hij is nu als invasieve exoot te vinden in onder meer België, Groot-Brittannië, Frankrijk en sinds 2007 in Nederland. Inmiddels heeft het hele land last van de buxusmot, met uitzondering van de waddeneilanden.

Wanneer kun je de buxusmot het beste bestrijden?

De buxusmot is in Nederland een grote plaag aan het worden. Vanuit het zuiden komt de plaag op en trekt hij door het land. Omdat de buxusmot zich meermaals per jaar voortplant, kan hij veel schade veroorzaken. Vanaf 10 graden worden ze al actief. Tussen het voorjaar (mei) en september kunnen er 2 tot 3 generaties elkaar opvolgen. Dit is ook de periode u de buxusmot goed kunt bestrijden.

Hoe kun je de buxusmot bestrijden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de buxusmot te bestrijden. Zo heb je speciale buxusmotvallen. Deze val is een val die mannelijke buxusmot lokt (d.m.v. feromonen) en vangt. Hiermee wordt verdere voortplanting en het leggen van eitjes voorkomen. De buxusmot vliegt uit in de periodes mei-juni en augustus-september. Dit is dan ook de beste tijd om de val te plaatsen. De verpakking bevat 2 feromooncapsules met elk een werking van 6 weken.

Een andere manier is om de buxusmot te bestrijden met zijn natuurlijke vijand, namelijk de sluipwesp. De sluipwespen behoren tot de kleinste insecten op aarde. Volwassen sluipwespen zijn minder dan een halve millimeter groot en met het blote oog dus bijna niet te zien. De sluipwespen parasiteren de eitjes van motten en voorkomen zo dat het eitje kan uitgroeien tot een rups. De sluipwespen zijn hierbij niet erg selectief en leggen hun eitjes in de eitjes van vele verschillende motten en bladrollers. Grofweg 10 dagen later groeit er een nieuwe sluipwesp uit dit ei, die vervolgens op zoek gaat naar nieuwe eitjes om te parasiteren. De sluipwespen leven dan nog enkele dagen en voeden zich in deze periode met nectar en honingdauw. Voor mensen zijn deze sluipwespen niet gevaarlijk. De totale levenscyclus van deze sluipwespen is rond de 2 weken. Je kunt tegenwoordig eitjes van de sluipwesp bestellen via internet. Je ontvangt dan een soort van kaart, waar de eitjes opzitten. Het kaartje hangt u aan de aangetaste plant. Toepassing werkt het beste vanaf 15 graden. Hoe warmer, hoe beter!

Vijver

Zwembad