Auteur

Yvonne Dijkstra

Yvonne Dijkstra

Yvonne woont in de provincie Groningen, op de grens met Friesland. Ze werkt als verpleegkundige, is getrouwd en heeft twee kinderen. Regelmatig schrijft ze een column voor Tuinfo.nl, waarbij ze met humor, verwondering en enige zelfspot haar kijk op het (buiten)leven beschrijft.

Meer over Yvonne?
Bekijk haar blog en Instagram:
www.overyvonne.nl
instagram.com/overyvonne/

10 tips voor meer bijen in je tuin – Yvonne’s (buiten)leven

Hoe lok je meer bijen en insecten naar je tuin? Tien tips voor meer bijen in jouw tuin!

Al een aantal jaren horen we berichten over de bijensterfte. Of zoals je hoort te zeggen: bijenvolk sterfte. Het schijnt echt zorgelijk te zijn. In eerste instantie dacht ik nog: Ach, wat minder zoemende en prikkende beestjes om mij heen hoe erg is dat?

Gewapend met een elektrische vliegenmepper breng ik zomers vele uren door in de tuin. Alles wat om mij heen zoemt, en mij dus irriteert, kan een gratis grill beurt verwachten. Tot nu, want ik voel me schuldig. Uit angst voor de wesp, heb ik vast wel eens een bij naar het hiernamaals geholpen. Ik weet ook wel dat ik én mijn elektrische vliegenmepper niet de oorzaak zijn van de bijensterfte. Maar er zijn vast meer mensen in Nederland die bij een zoemend beest, direct in de aanval gaan. EN met ons allen helpen we zo aardig wat insecten naar het hiernamaals.

Door de aanhoudende berichten van de toename van de bijensterfte heb ik mij hier maar eens meer in verdiept. Er blijken drie hoofdoorzaken te zijn:

  1. De Varroa larfziektenverwerkers
  2. Pesticiden
  3. Onvoldoende of eenzijdige voedsel

Zo ontdekte ik ook dat niet alleen de bijen met uitsterven worden bedreigd. Er zijn meer insecten die het moeilijk hebben. Recent las ik in het blad Puur Natuur van Natuurmonumenten dat ook de halmklimmer, de kleine parelmoervlinder, de wrattenbijter en de loopkever serieus in de problemen zijn. En de Duitse zandloopkever is in ons land al helemaal niet meer terug te vinden. Ik had van deze insecten nog nooit gehoord, maar een kans op een kennismaking wordt steeds kleiner…

Tijdens het lezen van dit artikel, vroeg ik mij af wat ik, en ook jij, kan doen om deze insecten te helpen. Zoals hierboven beschreven zijn er dus drie hoofdoorzaken. Maar omdat mijn kennis over klimaatverandering en onkruidbestrijding stevig te kort schiet, richt ik mij in deze column op de inrichting en beplanting van de tuin. Door meer diversiteit in je beplanting aan te brengen, krijgen de bijen en andere insecten gevarieerdere voedingstoffen binnen, waardoor ze sterker worden.

De laatste jaren zijn we met ons allen fan geworden van de onderhoudsvrije tuin. De gemiddelde Nederlandse tuin bestaat uit tegels, plantenbakken en leuke tuinaccessoires. Met vaak een buitenkeuken voor manlief, een trampoline voor de kinderen en een mooie lounge set. Hierdoor is er weinig ruimte over voor de bijen en andere insecten. Door een aantal eenvoudige veranderingen in onze tuin, voelen bijen en insecten zich weer welkom.

Tien tips om bijen en insecten naar je tuin te lokken:

  1. Plant een boom:    
    Bijen zoeken het graag hogerop. Wil je geen grote boom, kies dan voor een  Malus. Insecten zijn dol op de wit/roze bloemetjes van deze boom.
  2. Klimop in je tuin:            
    Wanneer je een klimop (hedera) in je tuin plant, bied je de bijen een schuilplaats om te overwinteren. En in de klimop zit ook in de winter nectar voor de bijen.
  3. Bijenhotel:
    Plaats een bijen- en/of insectenhotel in je tuin. Op deze manier biedt je een plek waar bijen en insecten kunnen overleven.
  4. Houtsnipper pad:           
    Wanneer jee een tegelpad vervangt door houtsnippers, bied je op een eenvoudige manier meer plaats voor insecten in je tuin.
  5. Plant bloeiende vaste planten en struiken in je tuin:    
    Denk hierbij aan de dagkoekoeksbloem, gewone margriet, knoopkruid, echte koekoeksbloem en de hemelsleutel. Op internet vind je meer informatie over geschikte planten.
  6. Fruitplanten in je tuin:
    Het planten van bijvoorbeeld een frambozenstruik of aardbeienplant is niet alleen voor ons zelf lekker, ook de bijen en insecten zijn er dol op.
  7. Natuurmengsel zaaien:               
    Spit een stukje gras om en zaai er natuurmengsel in. Hierdoor bied je meer beleving in je tuin, en biedt je bijen en insecten meer diversiteit in hun voedsel.
  8. Bloempotten met éénjarigen: 
    Wil je wel meer planten en bloemen in je tuin, maar niet het jaarlijkse onderhoudswerk? Plaats dan een aantal potten met bloeiende éénjarigen op je terras.
  9. Minder opruimen!:
    Ruim in de herfst je dode bladeren en planten niet op uit je tuin maar doe het in het voorjaar. Hierdoor hebben bijen en insecten in de winter meer plek om te schuilen.
  10. Groen dak: 
    Door het leggen van sedum op je platte dak, creëer je niet alleen een groter  groenoppervlakte., je trekt ook meer insecten aan en isoleert je woning.

Met bovenstaande tips krijg je naast meer insecten ook meer diversiteit in je eigen tuin. En dat is voor ons als mens ook goed. Want het prikkelt je zintuigen voor een nog grotere tuinbeleving!

Tot slot, ik heb de batterij uit mijn elektrische vliegenmepper gehaald. Ik zwaai voortaan net zolang achter de wesp, bij of vlieg aan dat ze bang van mij worden en zelf  het hazenpad kiezen.

Nuttige links:

Bijenstichting:
https://bijenstichting.nl/bijensterfte/?gclid=EAIaIQobChMImK3XxrWY4wIVFM13Ch2J-AxqEAAYASAAEgKgOvD_BwE

Natuurmonumenten:
https://www.natuurmonumenten.nl/onze-media-en-huisstijl/puur-natuur

Tuinfo.nl:
https://www.tuinfo.nl/planten-staan-aan-de-basis-van-de-tuinbeleving/

Meer over Yvonne?
Lees wekelijks haar eigen blog en volg haar verhalen op Instagram!

Blog: https://www.overyvonne.nl
Instagram: istagram.com/overyvonne

Vijver

Zwembad