Ziekte bij vijvervissen

Ziekte bij vijvervissen

Categorie: Vijver

Bacteriële infecties

Zweren, plekken en rottingsverschijnselen aan vinnen en schubben duiden op bacteriële infecties. Er zijn zalfjes in de handel waarmee de ontstekingen kunnen worden behandeld. Rode bloedingen aan de vinbasis of rond de anus duiden op bacteriële septecemia. Harde geleiachtige bulten op het lichaam duiden op virale gezwellen. Grote witte stippen, verspreid over het hele lichaam, duiden op Carp Pox. Gezwollen, uitpuilende ogen en openstaande schubben duiden op de bacteriële aandoening “waterzucht”.

Parasieten

Naast schimmel-, virus- en bacterieaandoeningen, kunnen vissen ook geplaagd worden door parasieten. De parasietsoorten zijn talrijk en kunnen zowel in- als uitwendig voorkomen. De meest bekende parasieten zijn de karperluis en de witte stip. Een vijver kan met deze parasieten geïnfecteerd worden:

1. als er in het wild gevangen vissen uitgezet worden.
2. als waterplanten uit openbare wateren in de vijver aangebracht worden.
3. door natuurlijke voedseldiertjes.

Bij vijvervissen gaat het meestal om uitwendige parasieten, zoals bloedzuigers, karperluis en ankerwormen. Bij het vangen van watervlooien kan karperluis meekomen en tubifexwormen zijn vaak met bloedzuigers besmet. Deze parasieten leven van het lichaamssap van de vissen en kunnen zich overal op de vis hechten, echter bij voorkeur om en nabij de kop. Geringe aantallen zijn voor de ‘gastheer’ niet dodelijk, maar wanneer een vis massaal met één van deze parasieten wordt besmet, kan de conditie van de vis zodanig verzwakken dat de dood erop volgt. Vaak gaan de vissen zich ‘schuren’ tegen de vijverwand of de planten om van de parasieten af te komen. Het is in ieder geval van belang om de bron van de infectie te lokaliseren, zodat de vissen hierdoor niet meer geïnfecteerd kunnen worden. Parasieten vermenigvuldigen zich snel. Ze moeten dan ook zo snel mogelijk nadat hun aanwezigheid geconstateerd is, worden bestreden. De behandeling van aangetaste vissen moet vaak buiten de vijver gebeuren, omdat de gebruikte bestrijdingsmiddelen behoorlijk giftig zijn. U doet er verstandig aan om er een deskundige bij te halen, zodat hij kan vaststellen om welke parasietsoort het gaat en welke remedie nodig is.

De bestrijding van parasieten is niet eenvoudig en een absoluut probaat middel om deze parasieten te bestrijden zonder het vijvermilieu ernstig aan te tasten, bestaat niet. Wel kan met de een luiskuur, vooral op langere termijn, goede resultaten worden geboekt. Nieuwe vissen en zieke vissen kunt u in een bad van kaliumpermanganaat tegen parasieten beschermen. Voorkomen is immers in alle gevallen beter dan genezen. U kunt ook de vijver in zijn geheel schoonmaken. Hierbij voorziet u de bodem, het moeras en de plantmanden van nieuw materiaal. De planten spoelt u met een aluinoplossing af en de vissen controleert u zorgvuldig op een eventuele aanwezigheid van parasieten. Als u een minder drastische oplossing prefereert, kunt u alle vissen en amfibieën gedurende een periode van minimaal zes maanden uit de vijver verwijderen. De parasieten kunnen zonder hun gastheren niet overleven en sterven na zes maanden.

Schimmel

Schimmelaantastingen breiden zich steeds verder over het lichaam uit. De schimmel ziet er uit als een pluizige, watachtige witte groei op de flanken, met een groene of bruine verkleuring van de alge die zich erop vastzet. Als er niets aan gedaan wordt, leidt het tot de dood van de vissen. Er zijn in de handel diverse middelen verkrijgbaar om de schimmels te bestrijden.

Witte-stip

De veel voorkomende witte stip-ziekte wordt veroorzaakt door de parasiet ichthophthirius multifiliis. Deze ziekte is zeer besmettelijk en voor de meeste vissen fataal als u niet tijdig ingrijpt. De ziekte kunt u herkennen aan de witte stipjes ter grootte van een speldenknop, die over het gehele lichaam, inclusief de vinnen, kunnen voorkomen. Vooral als aan een al bestaand vissenbestand nieuwe vissen worden toegevoegd, is de kans op besmetting groot. Observeer, zeker nieuwe vissen, regelmatig. Wanneer u de witte stip-ziekte constateert, past u dan zo snel mogelijk een medicijn toe. Een witte stip-kuur is zeer doeltreffend. Na medicatie is de witte stip-ziekte binnen drie tot vijf dagen verdwenen. Breng de vissen, door ze goed te voeren, weer in conditie.

Vijver

Zwembad